Elefanten i rummet

Man behöver sällan anstränga sig särskilt mycket för att snabbt hitta flera stycken Ibland kan man till och med tro att man är på rena elefantsafarin

ska%cc%88rmavbild-2016-11-14-kl-11-42-36     I mitt jobb, antingen med fullskalig konflikthantering, eller om det ”bara” handlar om förändringsarbete till bättre samarbeten, dyker de upp titt som tätt. Ofta hittar man dem snabbt. Men ibland behövs det hårt jobb och grävande för att synliggöra dem.

Det kan vara en enda, stor och välväxt, som bara står där. Mitt i rummet. Eller så är de flera stycken, stora som små. Gemensamt för dem alla är att de är osynliga, samtidigt som de är högst påtagliga.   Alla ser dem och vet att de finns. Men låtsas som att de inte vore där.

Känner du igen situationen?

Det är jag helt säker på att du gör. Jag är också övertygad om att du åtminstone någon gång har känt att mötet på jobbet, eller diskussionen vid fikabordet blev märklig, eftersom man undvek att prata om det som var så uppenbart – elefanten i rummet.

Talkshowgiganten Skavlan vet vad jag snackar om. Han har flera gånger kritiserats för tassande och undvikande av besvärliga frågor i intervjusituationer av gäster i sitt program.  Kanske har den största kritikerstormen av alla handlat om intervjun med Sverigedemokraternas Jimmie Åkesson. Följsamt trippade Skavlan runt elefanten och lät frågorna om främlingsfientlighet, invandring och integration hänga kvar i luften. För det fick han sina fiskar varma, milt sagt. Den timide och återhållsamme Skavlan väjer dock inte alltid för elefanter. När drevet om kungens påstådda otrohetsaffärer pågick som värst för ett antal år sedan höll en av de utpekade ”väninnorna” en presskonferens. I ett helt annat ämne, kopplat till sin egen karriär. Den samlade presskåren höll sig diciplinerat på mattan och ställde sina frågor om just detta. Tills Skavlan inte längre kan lägga band på sig och säger det alla tänker; ”Finns det inte en stor elefant i det här rummet?”

De finns i alla kontexter. I privata och offentliga. I ledarskapet och medarbetarskapet. Inom politiken och bland politiker. Elefanterna. Eller varför inte i sammanhanget kring en landshövdings problem i hanterandet av både det ena och det andra. Bland det som efter hand uppdagats om representation, fakturor, alkohol och sexsamtal finns naturligtvis också elefanten i rummet. Den som omöjligen kan ha undgått alla runt omkring, men som man av någon anledning inte ville eller vågade tala om. Än mindre hantera och adressera. Hade det kunnat undvikas? Den personliga tragedin och tillitstappet för Länsstyrelsen i Kalmar län?

Möjligen. Men problem kan inte hanteras konstruktivt om man tittar bort och inte ser elefanten i rummet.

Hur är det med elefanterna i ditt liv?

Kanske är det på något område dags att göra en Skavlan och ställa frågan ”Finns det inte en stor elefant i rummet?”

 

faksimil Barometern-Ot 14 nov 2016

Klicka för större bild

 

Till alla krönikor/blogginlägg