Konfliktstilar

Vilken typ är du?
En som alltid och till nästan vilket pris som helst ska ha din vilja igenom? Eller låter du hela tiden alla andra få som de vill, utan att själv få något?

Skärmavbild 2016-01-11 kl. 19.51.39

   Stämmer någon av typerna helt in på dig lär du få problem. Om du inte redan har det, vill säga. Blev du fundersam nu? Bra, men ta det lugnt – det är inte bara svart eller vitt. De typerna jag nyss beskrev är starkt polariserade och de flesta av oss är sällan bara det ena eller det andra. Vi är en mix av olika stilar, beroende på situationen. Låt oss skrapa lite lätt på ytan på ett par av de konfliktstilar jag i min vardag stöter på och som inom konflikthantering är väl kända begrepp. Jag kallar dem Kamp-, respektive den Anpassande stilen

Men innan vi kollar vidare, en snabb fråga; Även om du inte kände igen dig själv i någon av beskrivningarna – handen på hjärtat – kom du att tänka på någon annan person i din omgivning? Tänkte väl det, jag gjorde det också. Karaktärerna finns och förmodligen vi känner vi alla igen oss själva eller andra i dem emellanåt. Men som sagt, begreppet konfliktstilar är betydligt vidare än så och kännedom om hur man själv funkar i olika lägen är en bra hjälp när man i olika kontexter måste agera. Kanske undrar du också varför jag påstår att du riskerar bekymmer om du alltid, eller oftast, rör dig kring ytterlighetspolerna?

Vi börjar med att kika på den som inte skyr några medel för att få sin egen vilja igenom (Kampstilen). Vad är problemet? Man får ju som man vill! (om man inte stöter på någon jobbig typ som är beredd att stå upp för sig och ta fajten, förstås)

Men det finns ett krux – priset för uppsidan, att man får som man vill, kan vara högt. Den som till fullo kör med Kamp, det enda som gäller är att ”vinna” och få egna intressen tillgodosedda, gör det med äventyrade relationer som insats. Någon förlorar och är antagligen inte lika nöjd med utgången. Vem gillar att bli överkörd, förbigången, eller kanske rent av orättvist behandlad? Vi kan också vända på det – vem vill vara anledningen till de där känslorna? Dessvärre är svaret att det ibland måste vara du. Vare sig du trivs med det eller inte.

Som chef och ledare behöver du ha den här stilen i din verktygslåda. I ledarrollen ingår makt, oavsett om du är chef, förälder, lärare, idrottsledare, eller på annat sätt har ansvar och ledaruppgifter – du förväntas helt enkelt ta ansvar och vara tydlig i ditt ledarskap. Till exempel i värdegrundsfrågor, som inte är förhandlingsbara och där utgången av motsättningen är viktigare än relationen. Då är Kamp ett kort du alltid måste kunna spela. Men spela det klokt. Att välja sina strider brukar vara ett gott råd.

Men den som aldrig står upp för sig själv och sina värderingar, som alltid låter andra få det de vill ha, utan att tänka på sig själv – det måste väl ändå vara själva sinnebilden av Den goda människan?! Det kan man naturligtvis tycka. Å andra sidan behöver vi inte gå längre än till oss själva och återspela filmen där vi senast gav upp och backade från det som är viktigt för oss. På riktigt. Hur kändes det?

Ett överanvändande av den Anpassande stilen gör saker med såväl dig själv som den du stämmer instrumentet efter. Eftergivenhet som strategi blir lätt ett riskabelt spel, där priset för att få uppskattning och kärlek kan bli högt.Förutom att du själv inte får vad du behöver riskerar du att drabbas av såväl bitterhet som beroende och inte minst – att sluta växa som människa. Det finns dessutom risk för andra biverkningar, utöver den redan beska smaken av förhållningssättet. Dina medspelare kommer att känna sig som förtryckare, men också svikna. De har ju inte heller fått vad de behöver; den sanna versionen av dig!

Känner du fortfarande inte på något sätt igen dig i någon av konfliktstilarna? Misströsta inte, det finns fler. Vi kan ta dom en annan gång – vad tycker du? Eller förresten, jag bryr mig inte om din åsikt. Om och i så fall när jag eventuellt berättar mer, det bestämmer jag. Bara jag.

Men egentligen, när jag tänker efter..….vi gör som du vill. Det spelar ingen roll för mig. Jag har ändå inget viktigt för mig. Och dyker det upp nå´t får det vänta, inga problem. Bara du tycker om mig.

Skärmavbild 2016-01-24 kl. 09.34.07

Klicka för större bild

Till alla krönikor/blogginlägg