Tafsande skitstövlar

I Kalmar kommer nästa nyårsfirande att gå till på följande sätt; män får bara vistas på Larmtorget, medan kvinnor hänvisas till Stortorget för att fira in det nya året.

Skärmavbild 2016-01-19 kl. 08.44.55   Det där var naturligtvis inte sant. Bara min fantasi som skenade iväg. Hoppas jag i alla fall.

Men om vi låter de kommunala stockholmspolitikernas beslut, att män och kvinnor som väljer att nyttja det kommunala badhuset Erikdalsbadet inte längre kan tillåtas bada i samma bubbelkopp, vara vägledande – då vete katten.

För om tafsande män, som ser ett badhus som en arena för legitima övergrepp mot kvinnor, kan generera nya regler och inskränkningar i vanligt folks fri- och rättigheter – hur långt borta är då den obehagliga och helt galna tanken att i Kalmar separera nyårsfirande män och kvinnor från varandra?

Tafsande är tafsande och skitstövlar är skitstövlar – såväl på badhus som i ljuset av fyrverkerier. Eller är det mindre allvarligt med manskladdande på ett torg i nyårsnatten, i Kalmar?

Att kränkningar av kvinnor och kvinnors kroppar är ett problem som måste tas på allvar är knappast ett konfliktfyllt påstående. Det finns många, politiker och tjänstemän, som förtjänstfullt uttalar sig, debatterar och tar ställning i frågan. Bra. Men när det handlar om konkreta åtgärder och vad som behöver göras för att värna kvinnors rättigheter och trygghet i samhället, då blir jag fundersam. Om ett badhus i Stockholm, för övrigt Sveriges nationalarena för simning, ser sig nödgat att inte låta män och kvinnor bada bubbelpool tillsammans – vad blir då nästa steg om problemet kvarstår i övriga delar av våra gemensamma rum?

Särskilda tider för män och kvinnor att få vistas på våra allmänna badplatser? Könsseparerade pubar och nöjesställen? Olika bussar och väntsalar för kollektivtrafik? Drar man det här resonemanget till sin spets blottas en konflikt långt större och mer omfattande än att handla om kvinnors fri- och rättigheter. Det blir en fråga om vilket samhälle vi vill ha och är beredda att stå upp för. Och att ge upp. En komplex demokrati- och jämställdhetskonflikt.

Vad annars, om svaret på sexuella övergrepp och trakasserier blir att gemensamma ytor stängs, för att förekomma att brott mot kvinnor begås?

Att hantera svåra och konfliktartade situationer på det här sättet är inte hållbart i längden. Det är som att ständigt åka på utryckning och släcka bränder i stället för att förebygga att brand över huvud taget uppstår. Vilket i det här fallet handlar om att på djupet ta itu med brister i värdegrund och respekt.

Så – min falska nyhet om kommande nyårsfirande i Kalmar må vara hur galen som helst. Men min förhoppning är ändå att den leder till en stunds eftertanke. Särskilt mot bakgrund av åtgärderna på Erikdalsbadet.

Och beträffande bubbelpooler – för över hundra år sedan, 1910 i skånska Mölle närmare bestämt, tilläts män och kvinnor för första gången att bada tillsammans Det som resultat av många års hårt kämpande och inte minst – ett bevis på kvinnans fri- och jämställdhet.

Håller vi på att vrida klockan tillbaka? Låt oss inte hoppa i galen tunna.

 

Skärmavbild 2016-01-26 kl. 09.38.38

Klicka för större bild

 

Till alla krönikor/blogginlägg